Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne
Lato to czas, kiedy pragniemy się rozkoszować świeżymi i pachnącymi warzywami oraz owocami. Warto wtedy wypróbować przepis na leczo, które idealnie nadaje się na tę porę roku. Aromatyczne i kolorowe leczo to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Leczo idealne na lato to połączenie świeżych i soczystych warzyw ze sobą. Można do niego dodać również kiełbasę lub kurczaka. Jest to danie bardzo sycące, które dostarczy nam wielu witamin i składników odżywczych.
Leczo to pyszne, aromatyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Zasady przygotowania są proste: warzywa i mięso kroimy w kostkę, przesmażamy i dusimy na małym ogniu. Podajemy z domowym chlebem lub kaszą.
Jakie warzywa można dodać do leczo? To zależy tylko od naszej inwencji. Najpopularniejsze to pomidory, papryka, cebula, czosnek, dynia, kabaczek, ziemniaki. Do tego dodajemy mięso – najczęściej wołowinę lub kiełbasę, ale można też użyć wieprzowiny, kurczaka lub ryb.
Leczo jest popularne w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej, ale najprawdopodobniej pochodzi z Węgier. Zyskało tam dużą popularność w XIX wieku, kiedy to przywędrowało do innych krajów wraz z węgierskimi osadnikami.
Dziś możemy przygotować leczo na wiele sposobów, dodając do niego różne składniki i przyprawy. Jednak najważniejsze, by danie było smaczne i aromatyczne, a przede wszystkim – pełne witamin i składników odżywczych.
Przepis na leczo
pierwszy krok:
Nagrzej olej na patelni i wrzuć na nią opłukane i osuszone pomidory. Smaż pomidory przez około 10 minut, aż będą miękkie i skórka zacznie się oddzielać.
drugi krok:
Dodaj kiełbasę, kukurydzę i fasolkę. Smaż całość przez około 5 minut.
trzeci krok:
Wlej zalewę pomidorową i dodaj przyprawy: czosnek, oregano i bazylię. Gotuj całość przez kolejne 10 minut.
czwarty krok:
Podawaj leczo z dodatkiem ulubionej surówki.
Polecane
Jakie gadżety do Thermomixa warto dokupić?
Dla wielu pasjonatów gotowania Thermomix jest niezastąpionym narzędziem w kuchni. Urządzenie oferuje nieocenioną pomoc, pozwalając na łatwe i szybkie przygotowywanie różnorodnych potraw. Jednak aby jeszcze bardziej wykorzystać potencjał urządzenia, warto
Projekt kuchni a przepisy remontowo-budowlane
Projektowanie domu to konieczność stworzenia poszczególnych pomieszczeń zgodnie z przepisami. Przepisy remontowo-budowlane obowiązują w przypadku każdego pomieszczenia, w tym także kuchni. O czym musi pamiętać pracownia projektowa, przygotowując plan kuchni?
Sztuka komponowania zdrowych posiłków – jak zbilansować makroskładniki na talerzu?
Zdrowe odżywianie to nieodłączny element zdrowego stylu życia, którego coraz więcej osób stara się przestrzegać. Jednym z kluczowych aspektów tworzenia zdrowych posiłków jest umiejętność odpowiedniego komponowania makroskładników na talerzu. To
Równowaga kwasowo-zasadowa w diecie – jak unikać zakwaszenia organizmu poprzez jedzenie?
Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie to fundamentalny aspekt zdrowia, który często jest pomijany w dyskusjach na temat zdrowego odżywiania. Jest to stan, w którym poziom pH we krwi wynosi około 7,4,
Gotowanie z niskim indeksem glikemicznym – jak stabilizować poziom cukru we krwi dzięki odpowiednim produktom?
Gotowanie z niskim indeksem glikemicznym to coraz popularniejszy trend w zdrowym żywieniu, który nie tylko pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale również stabilizuje poziom cukru we krwi. Stosowanie diety
Sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami
Nareszcie lato, co oznacza, że nadszedł czas na sałatki! Ta sezonowa sałatka z kurczakiem, malinami i jeżynami jest idealna na piknik lub na pociechę. Najlepsza część? Jest łatwy w przygotowaniu