Lato to czas, kiedy pragniemy się rozkoszować świeżymi i pachnącymi warzywami oraz owocami. Warto wtedy wypróbować przepis na leczo, które idealnie nadaje się na tę porę roku. Aromatyczne i kolorowe leczo to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Leczo idealne na lato to połączenie świeżych i soczystych warzyw ze sobą. Można do niego dodać również kiełbasę lub kurczaka. Jest to danie bardzo sycące, które dostarczy nam wielu witamin i składników odżywczych.

Leczo to pyszne, aromatyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Zasady przygotowania są proste: warzywa i mięso kroimy w kostkę, przesmażamy i dusimy na małym ogniu. Podajemy z domowym chlebem lub kaszą.

Jakie warzywa można dodać do leczo? To zależy tylko od naszej inwencji. Najpopularniejsze to pomidory, papryka, cebula, czosnek, dynia, kabaczek, ziemniaki. Do tego dodajemy mięso – najczęściej wołowinę lub kiełbasę, ale można też użyć wieprzowiny, kurczaka lub ryb.

Leczo jest popularne w wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej, ale najprawdopodobniej pochodzi z Węgier. Zyskało tam dużą popularność w XIX wieku, kiedy to przywędrowało do innych krajów wraz z węgierskimi osadnikami.

Dziś możemy przygotować leczo na wiele sposobów, dodając do niego różne składniki i przyprawy. Jednak najważniejsze, by danie było smaczne i aromatyczne, a przede wszystkim – pełne witamin i składników odżywczych.

Przepis na leczo

pierwszy krok:
Nagrzej olej na patelni i wrzuć na nią opłukane i osuszone pomidory. Smaż pomidory przez około 10 minut, aż będą miękkie i skórka zacznie się oddzielać.

drugi krok:
Dodaj kiełbasę, kukurydzę i fasolkę. Smaż całość przez około 5 minut.

trzeci krok:
Wlej zalewę pomidorową i dodaj przyprawy: czosnek, oregano i bazylię. Gotuj całość przez kolejne 10 minut.

czwarty krok:
Podawaj leczo z dodatkiem ulubionej surówki.