Szafy chłodnicze gastronomiczne – jaki model wybrać?
23 października 2023 Artykuł sponsorowany

Szafy chłodnicze gastronomiczne – jaki model wybrać?

Szafy chłodnicze gastronomiczne to profesjonalne lodówki, które są niezbędne w wielu lokalach. To właśnie dzięki nim możemy w bezpieczny sposób przechowywać liczne produkty spożywcze, warzywa, owoce, mięsa, ryby, a nawet gotowe potrawy. Wspomniane urządzenia z całą pewnością sprawdzą się między innymi w restauracjach, barach, firmach cateringowych, a także sklepach spożywczych.

Na rynku dostępnych jest wiele modeli szaf chłodniczych, dlatego bez większego trudu możemy je dopasować do specyfiki danego miejsca. W poniższym artykule podpowiadamy, jaki model szafy najlepiej wybrać, aby móc w pełni cieszyć się wszystkimi jej funkcjami i znacznie ułatwić codzienną pracę w gastronomii i nie tylko.

Co można przechowywać w szafach chłodniczych?

Na początku warto wiedzieć, co możemy przechowywać w szafach chłodniczych. Przede wszystkim będą to wszystkie te produkty, które aby zachować świeżość i przydatność do spożycia, muszą być umieszczone w niskich temperaturach. Jest to bardzo bogata grupa artykułów, niezbędnych w gastronomii na przykład do przyrządzania różnych potraw.

Co dokładnie możemy umieszczać w szafach chłodniczych? Będą to po pierwsze ryby, mięsa (zarówno czerwone, jak i drobiowe) oraz owoce morza. Ta grupa produktów musi być magazynowana w kontrolowanej temperaturze, aby zapobiec psuciu się i rozwojowi bakterii. Ma to ogromne znaczenie przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo gości odwiedzających nasz bar czy restaurację. Świeże mięsa bądź ryby to główny składnik wielu potraw, dlatego zawsze trzeba mieć pewność, że ich warunki przechowywania są prawidłowe. Kolejna grupa to nabiał, ponieważ produkty mleczne również bardzo często wykorzystuje się w branży gastronomicznej. Oprócz tego w szafach chłodniczych gastronomicznych możemy bez przeszkód magazynować owoce, warzywa, jak i gotowe potrawy. Niska temperatura sprawia, że produkty dłużej nadają się do spożycia, co dodatkowo pomaga nam w walce z marnowaniem żywności.

Rodzaje szaf chłodniczych w gastronomii

Szafy chłodnicze gastronomiczne dostępne są w wielu wariantach. Jeżeli zatem decydujemy się na ich zakup, po uwagę musimy wziąć dwie rzeczy – jakie towary będę w nich najczęściej przechowywane, a także to, w jakim dokładnie miejscu mają się znaleźć te urządzenia chłodnicze. Musimy pamiętać, że inne modele będą odpowiednie do restauracji, a inne do marketu lub sklepu mięsnego.

Na pierwszym miejscu możemy wymienić szafy chłodnicze gastronomiczne z przeszklonymi drzwiami. To bardzo dobre rozwiązanie głównie do sklepów, bowiem od razu możemy zapoznać się z zawartością urządzenia. Nie musimy za każdym razem otwierać drzwi, aby sprawdzić, co znajduje się w środku. Te modele szaf chłodniczych dostępne są w różnych rozmiarach, dlatego w przypadku niewielkiej przestrzeni możemy spokojnie zdecydować się na takie, które zmieszczą się pod blatem. Szafy chłodnicze możemy także podzielić na jednodrzwiowe i dwudrzwiowe. Jeżeli w naszym lokalu magazynujemy naprawdę duże zapasy żywności, to szafa z podwójnymi drzwiami z całą pewnością okaże się najlepszą opcją.

Szafy chłodnicze gastronomiczne – jakie wybrać?

Jak już zostało podkreślone – w sklepach dobrym rozwiązaniem będą szafy chłodnicze z przeszklonymi frontami, natomiast w lokalach gastronomicznych, gdzie gromadzi się duże ilości produktów, możemy sobie pozwolić na modele z podwójnymi drzwiami. Koniecznie powinniśmy jednak wcześniej upewnić się, że dysponujemy odpowiednio dużą przestrzenią, aby urządzenia można swobodnie otwierać, a następnie zamykać.

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, zanim zdecydujemy się na zakup szaf chłodniczych do gastronomii? Otóż będzie to między innymi materiał wykonania. Tutaj najlepiej sprawdzi się stal nierdzewna, która jest odporna na uszkodzenia, łatwa w czyszczeniu i pozwala nam zachować najwyższe standardy higieny. Ponadto szafy chłodnicze gastronomiczne mogą posiadać szereg dodatkowych funkcji, które wpływają na komfort użytkowania. Wymienić możemy przykładowo samodomykające się drzwi z zamkiem, wysoką nośność półek, cichy agregat (znacznie poprawiający komfort pracy) albo system automatycznego odszraniania. Dzięki temu możemy znacznie podnieść nie tylko jakość przechowywania artykułów spożywczych, ale też wygodę codziennej pracy w gastronomii.

Podsumowanie

Szafy chłodnicze gastronomiczne to profesjonalne urządzenia, które przeznaczone są do przechowywania produktów w odpowiednio niskich temperaturach. Wybór odpowiedniego modelu znacznie ułatwi nam nie tylko organizację pracy w kuchni, ale dodatkowo pomoże ograniczyć marnowanie żywności. Bogaty wybór szaf chłodniczych do gastronomii można znaleźć w sklepie Termosy.com.pl na stronie: https://termosy.com.pl/Szafy-chlodnicze-c713



Polecane

Biznes i technika

Jak zyskać pewność, że firma działa zgodnie z prawem?

Każdemu przedsiębiorcy powinno zależeć, aby jego firma działała zgodnie z prawem. Okazuje się jednak, że nie zawsze przestrzeganie przepisów jest proste. Nie chodzi nawet o celowe łamanie prawa, ale o

Biznes i technika

Odwołanie od decyzji ZUS – jak się za to zabrać?

Decyzja, jaką ZUS podejmuje w sprawie danego petenta, nie zawsze musi być korzystna dla głównego zainteresowanego. Odmowa przyznania zasiłku czy renty, niesatysfakcjonująca wysokość danego świadczenia czy niewłaściwie przypisany stopień niepełnosprawności

Biznes i technika

Rękawice wzmacniane skórą

Rękawice skórzane gwarantują wygodną i przede wszystkim bezpieczną pracę w zakresie precyzyjnych prac montażowych, prac magazynowych oraz załadunkowych. Charakteryzują się wysoką odpornością na wiele różnych czynników, jak ścieranie, przecięcia, rozerwanie

Porady

Szybkie pożyczki przez Internet

Szybkie pożyczki przez Internet to świetny sposób na uzyskanie potrzebnej gotówki w krótkim czasie. Jest to szczególnie przydatne w przypadku niespodziewanych wydatków lub nagłych sytuacji finansowych. Dzięki pożyczkom online można

Biznes i technika

Czym przeładować duże ładunki budowlane?

Wszelkie projekty budowlane wymagają stosowania rozmaitych materiałów, a także urządzeń o dużej wadze. Niezbędny jest ich transport, zarówno z miejsca na miejsce, jak i na wysokość. Jak transportować duże ładunki

Biznes i technika

Czy doświadczenie w rozliczeniach finansowych jest ważne w księgowości?

Dzisiaj w zasadzie w każdej branży korzystamy z rozwiązań komputerowych. Programy wykonują za nas wiele zadań, w tym również liczne obliczenia. Zatem czy obecnie to wymagane, aby księgowym był rachmistrz,